• 1395/07/05 - 10:15
  • - تعداد بازدید: 313
  • - تعداد بازدیدکننده: 29
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه

تمرینات و راهکارهای مطالبه گری مؤثر

کیانوش جهانبخش

«انّ الله لا يغيّر ما بقوم حتّي يغيّرو ما بانفسهم»خداوند سرنوشت هيچ قومي و «ملّتي»


را تغيير نمي دهد مگر آنكه آنها خود تغيير دهند


تمرینات و راهکارهای مطالبه گری مؤثر


با یک آسیب شناسی اجتماعی در می یابیم که؛ پاشنه آشیل مؤثر در عدم توسعه یافتگی مناسب هرمزگان در محورهای مختلف از جمله رشد منابع انسانی، شناخت ظرفیتها، رشد اقتصادی و اجتماعی بهره مندی از حقوق براساس قانون و... سطح پایین مطالبه گری بین مردم عادی و عدم وجود ارتباط همگرا بین نخبگان و اقشار مختلف جامعه است، که خوشبختانه از سال 1392 و ابلاغ مصوبه ی غیر کارشناسی و غیر قانونی انتزاع 5 روستا از هرمزگان و الحاق آن به استان دیگری با اینکه فضای استان را ملتهب و درد آور نمود و لحظات دشوار و تحقیر آمیزی سپری شد، از آن باید بعنوان نقطه ی عطفی در تاریخ بیداری و مطالبه گری قانونی مردم هرمزگان یاد کرد که بدون اغراق باید اذعان کرد با این حرکت و انسجامی که صورت گرفت و بررسی میزان حساسیت مردم نسبت به حقوق و پیرامون خود به یکباره ره صد ساله را یک شبه  طی نمودیم. این ماجرای تلخ وبی قاعده باعث شد مردم هرمزگان با حفظ صفت ارزشمند نجابت و با هوشمندی، تفکیک و مرزبندی درستی بین معنای واقعی نجابت و تعبیر نامناسب با بی تفاوتی و بی غیرتی ایجاد نمایند.


داستان گاوبندی که به واقع هم، همچون داستانی در خاطره ی سوء استفاده گران بی منطق نقش خواهد بست و یاد آوری آن حس ملالت و ناکامی را برایشان خواهد داشت و در سوی دیگر داستانی است که در بین مردم هرمزگان گواهی تاریخ برای رشادت، بیداری و قانون مداری برای نسل آینده است، بدون شک یک ادبیات مدیریتی و مطالبه گرایانه را که بر مدار ذکاوت است به یادگار گذاشته است و آنهم تبدیل تهدید به فرصت می باشد.


احساسات پاک و شور و هیجان از ویژگیهای مردم هرمزگان است که برگرفته از اقلیم متفاوت هرمزگان می باشد که این ویژگی بسیاری از غیر ممکن ها را ممکن می سازد و راهکاری مؤثر در عبور از بحرانهای اجتماعی است که البته اگر به شکل مناسبی کنترل نگردد می تواند به عنوان بحران هم بروز و ظهور نماید.


حال که هرمزگان را موجی از بیداری وهمدلی در برگرفته است و شاهد وفاق نخبگان و گروههای مختلف سیاسی و اجتماعی با یکدیگر و ارتباط مؤثر و هدفمند با اقشار مختلف هستیم، برای حفظ این جنبش و پایداری آن و حرکت در مسیر درست باید به نکات ویژه ای در جهت ایجاد پیوند بین بیداری و همدلی با هوشیاری؛ توجه عمیقی داشته باشیم و با پرهیز از شور و هیجان احساسی ضمن بالا بردن آستانه تحمل، ظرفیت نقدپذیری؛ آنهم بر پایه انصاف را افزایش دهیم.


از این رو نگارنده در نظر دارد از نگاه خود برخی از تمرینات مؤثر در رسیدن به مطالبه گری منسجم که نتیجه آن احقاق حقوق مردم هرمزگان در راستای قانون، حفظ وحدت ملی وتوسعه ی منطقه ای است، بپردازد.


 


به یاد داشته باشیم که هیچ موفقیتی اتفاقی به دست نمی آید، بلکه باید سخت کوش و پرتلاش بود و با هدف گذاری و برنامه ریزی و گاهی تحمل ریاضت ها و تمرکز بر روی اهداف گام برداشت و دراین راه از تجربه های موفق دیگران استفاده برد.


1-توجه به مقوله ی پرورش بیش از آموزش و القای روحیه ی مطالبه گری و مسئولیت پذیری در بین دانش آموزان مقاطع مختلف متناسب با سطح آموزشی


2-کادر سازی و آموزش و ارتقاء آگاهی شهروندان بصورت منطقه ای و محلی و با استفاده از پیشکسوتان عرصه ی سیاست و مدیران کارآمد و با تجربه (توضیح اینکه؛ هر یک از نمایندگان ادوار گذشته ی مجلس و شوراها می توانند بعنوان سفیران آموزشی مطالبه گری بکار گرفته شوند)


3- عدم اصرار بر بکارگیری نیروهای نا کارآمد بومی و ماندگار در مسئولیتهای کلیدی در سطح استان آنهم به هر قیمتی، در واقع باید با پرهیز از تعصبات و تعلقات، مطالبات خود را در جهت حضور مدیران لایق و قوی و متخصص در رأس امور استان بکار ببندیم. البته مدیران وارداتی باید در بالاترین سطح تعلق خاطر به هرمزگان قرار داشته باشند که نمونه های تأثیر گذار بسیاری قابل ذکر است، به این نکته هم توجه داشته باشیم که اصرار بر ماندگاری مدیر ناکارآمد و خنثی و بومی و ماندگار، علاوه بر وارد کردن آسیب به مجموعه مدیریتی و ایجاد عقب ماندگی، زمینه حضور سایر نیروهای توانمند بومی در عرصه ی خدمت وشکوفایی را از بین می برد.


4- رایزنی و تعامل نمایندگان با دولت جهت حضور نیروهای توانمند بومی و ماندگار هرمزگان در بدنه ی وزارت خانه ها و نهادهای دولتی کشور، اما نکته ی قابل تأمل عدم وجود روحیه ی مهاجرت پذیری در بین مدیران بومی است که گاهی سقف آروزها و نهایت توانمندی خود را ماندن در رأس مدیریت یک ارگان و اداره در سطح استان می بینند و حاضر به برقراری ارتباط با مدیران بالا دستی و حضور در مرکز نیستند که یک آسیب بسیار جدی است.


5- همسویی و همدلی رسانه ها و مردم در جهت بالا بردن آگاهی و آشنایی  با حقوق مردم، در این زمینه مسئولین امر باید با یک برنامه ریزی اصولی و توانمند نمودن رسانه ها بویژه مطبوعات معاش و ارتزاق آنها را از دستگاههای دولتی قطع نمایند تا این قشر شریف بتواند رسالت اصلی خود را نسبت به جامعه ادا نماید.


 


6- تشکیل و تقویت سازمانهای مردم نهاد(NGO ) در زمینه ی ارتقاء آگاهی، آموزشی و ایجاد موج مثبت مطالبه گری در راستای قانون


7- از آنجا که مطالعه و آگاهی رابطه ی مستقیمی با مطالبه گری دارد باید با تشکیل یک کارگروه ویژه ی تأمین مطالب و بهره گیری از نمایندگان ادوار مختلف مجلس وشوراها، دانشگاهیان و نمایندگان احزاب و گروههای سیاسی،حقوقدانان برجسته و... نسبت به ارائه مطالب حقوقی وقانونی مرتبط با مردم و شرایط استان آنهم متناسب با اقشار مختلف اقدام و با روشهای مختلف در اختیار مردم قرار گیرد.


8- یکی از ضعف های آزار دهنده ی برخی مدیران بومی که نقش بسیار پر رنگی در عدم تحقق اهداف مجموعه و عدم دریافت اعتبارات مناسب دارد، نداشتن فن بیان مناسب و قدرت سخنوری و دفاع می باشد که بخشی از آن به نداشتن اطلاعات و سواد کافی بر می گردد و مهمتر از آن نداشتن تمرینات مؤثر در زمینه ی سخنوری است که این خصوصیت یک شبه به تعالی نمی رسد و باید زمینه ی رشد جوانان، دانش آموزان و دانشگاهیان را با تشکیل تالار گفتگوهای مؤثر و تربیت مدیران سخنور و جسور فراهم نماییم.


9- تجربه ثابت کرده است هر گاه ریشه ها را فراموش کنیم بر پیکره آسیب جدی وارد می گردد، متأسفانه شاهد این موضوع هستیم که اکثر هرمزگانی ها با فرزندان خود با گویش  و لهجه ی شیرین هرمزگانی صحبت نمی کنند که این تغییر لهجه باعث تغییر ذائقه ی غذایی، پوشش و ... می گردد و در یک کلام تغییر سبک زندگی را به دنبال دارد که پیامد بسیار ناگوار و منفی آن کمرنگ شدن و یا از بین رفتن حس تعلق خاطر و مشارکت اجتماعی و تعصب نسبت به سرزمین و زادگاه می گردد، البته این معضل مقیاسی در سطح کل کشور دارد و باید برای آن فکری اساسی نمود.


10- معرفی هر چه بیشتر و مناسب چهر ه های موفق و تأثیر گذارملی هرمزگانی در زمینه های مختلف (علمی، فرهنگی و هنری، ورزشی، سیاسی، اجتماعی و...) و تکریم آنها به عنوان نمادهای خود باوری و توانمندی هرمزگانیها.


11- برگزاری مستمر و مناسب جشن ها، مراسم ها و آیین های ملی و مذهبی ویژه ی هرمزگان و معرفی و انتقال آن به نسل فعلی و آینده با تکیه بر تاریخ پر افتخار و فرهنگ غنی هرمزگان که مردم نیز باید با حضور پر شور و ارزشمند خود زمینه های ماندگاری و اثر بخشی آن را صد چندان نمایند.


 


12- تشکیل کارگروه دیده بان حقوق مردم هرمزگان با حضور نخبگان رشته های مختلف و ارتباط مؤثر با نهادهای قانونگذاری به منظور اطلاع رسانی به مردم هرمزگان از اتفاقات پیرامونی.


موارد ذکر شده می تواند بخشی از سند جامع مطالبه گری و توسعه ی هرمزگان در شرایط فعلی باشد که بدون شک با استفاده از تجربیات و تخصص نخبگان حوزه های مختلف بویژه حوزه ی مطالعات اجتماعی و فرهنگی نقشه ی راه توسعه و بهره مندی از منابع برای هرمزگان سربلند ترسیم و شکل اجرایی به خود بگیرد و یقیناً استفاده از ظرفیت سرشار نیروهای ماندگار و متخصصین کار بلد از اقصی نقاط کشور می تواند شتاب بیشتری را به توسعه هرمزگان بدهد.


امید که با احترام به یکدیگر و بالا بردن آستانه ی تحمل و پرهیز از حذف یکدیگر با یک همدلی مثال زدنی در این مسیر سربلند شویم و مورد قضاوت درست نسل آینده قرار بگیریم.


 


کیانوش جهانبخش


 


عضو شورای شهر بندرعباس

  • گروه خبری : یادداشت ها
  • کد خبر : 1162
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید