• 1398/05/20 - 10:16
  • - تعداد بازدید: 482
  • - تعداد بازدیدکننده: 21
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
مجید عسکری زاده

نقش مدیریت شهری در گردشگری ساحلی 

ریشۀ گردشگری در مناطق ساحلی را باید در دوران روم باستان جستجو کرد. در طول قرن ها فرهنگ آن رشد کرده، به گونه ای که در شروع قرن بیست و یکم، گردشگری به یکی از پر درآمدترین فعالیت ها در دنیا تبدیل شده است. از گردشگری به عنوان«صنعت سفید» یاد می شود. صنعت گردشگری ساحلی یکی از مهم ترین بخش های اقتصادی جهان است  که در سال های اخیر رشد فزاینده ای در ایران، بخصوص در شهر بندرعباس یافته است. صنعتی که در مقابل با صنایع آلاینده غرب شهر بندرعباس از آلودگی کمتر و بازده بیشتری برخوردار است و می رود تا در آینده های نه چندان دور به عنوان صنعت نخست شهر بندرعباس وچه بسا استان هرمزگان شناخته شود.


 


🔸در میان گونه های گردشگری با انگیزه تفریح، گردشگری دریایی از دیرباز در بندرعباس جایگاه مهمی را به خود اختصاص داده است. سفر به سواحل و استفاده از خورشید و انجام تفریحات آبی  همچون شنا، ماهیگیری، قایق سواری، غواصی و نظیر اینها  از علایق اکثر گردشگران بخصوص گردشگران داخلی  محسوب می شود.بر این اساس عرضه محصولات گردشگری ساحلی شامل اسکان، پذیرایی، صنعت محصولات غذایی و زیرساخت پشتیبان توسعه ساحل را شامل می شود. باجود اینکه در این حوزه ،فعالیت های فراوانی در زمینه عمران وزیبا سازی ساحل از جانب شهرداری بندرعباس انجام شده، از مجموعه پارک های ساحلی(بوستان ورزش، بوستان غدیر، بوستان ولایت...) گرفته تا آماده سازی دیگر اماکن ایجاد شده در نواحی ساحلی، اما با نگاه جدیدی که مفهوم گردشگری پیدا کرده باید به سمت تجهیز و‌ آراستن بیشتر سواحل پیش برویم. آنچه مسلم است ساحل به عنوان یکی از ظرفیت های شهری، نقش مهمی را در جذب گردشگر ایفا می کند. واینجاست که نقش مدیریت شهری در توسعه وبسط اماکن ساحلی مطرح می گردد. مجموعه مدیریت شهری در بندرعباس برای ایجاد تفرجگاه ها وگردشگاهای ساحلی، با رویکردهای جدیدی در ارتباط با توسعه وگسترش رو به رو است؛ از مهم ترین تغییرات حاصله در فرایند شکل گیری و گسترش گردشگری ساحلی، می توان تغییر نوع نگاه گردشگر در برخورد با تفرجگاه ساحلی را نام برد. زمانی، نیاز گردشگران که به شهر بندرعباس وارد می شدند تنها در بازدید از ساحل و دریا بخصوص ساحل محله سورو یا خواجه عطا یا مکان‌های تجاری  تعریف می شد، درحالی که گردشگر امروزی در جستجوی تجربیات گوناگونی از فعالیتهای ورزشی، تفریحی، فرهنگی و میراث طبیعی است که این تجربیات جز در بستر یک فضای شهری با زیرساختهای مناسب و برنامه ریزی بلندمدت در کل طول مسیر ساحلی شهر بندرعباس  میسر نخواهد شد. 


 


🔸شهر ساحلی بندرعباس به دلیل شرایط خاص خود پیوسته پذیرای مهمانان زیادی از اقصی نقاط ایران است و جمعیت این شهر در فصل‌های زمستان وبهارمتفاوت است و همین شرایط موجب شده تا این شهر به یکی از مقصدهای گردشگری دریایی ایران تبدیل شود.


ذکر این نکته ضروری است که توسعه صنعت گردشگری ساحلی و دریایی دربندرعباس  نه تنها به مدیریت شهری محدود و ختم نمیشود، بلکه باید یک اتحاد و همبستگی و هماهنگی میان ارگانهایی که متولی این امر هستند بوجود آید.باید از تمام ظرفیت ها استفاده شود ازجاذبه های طبیعی، آثار باستانی ملی و مذهبی، که در سطح شهرداریم  تا ساخت پارک آبی،کلوپ های ورزشی مجهز، هتل هایی مدرن،  و دیگر مکان های تفریحی و اقامتی که مطابق و متناسب با فرهنگ ایرانی و اسلامی ومعماری سنتی شهر بندرعباس باشد، تا بتوان در این زمینه موفق شد، این درحالیست که اقدامات بسیار خوبی به همت شهرداری انجام شده ویا در حال انجام است که با اتمام آن ساحل شهر بصورت یکپارچه آماده استفاده شهروندان وگردشگران خواهد شد. 


 


🔸برای تبدیل شدن شهربندرعباس به قطب ومرکز گردشگری ساحلی در استان وکشور باید از همه توانمندیهای شهر استفاده کرد. یعنی علاوه بر ساحل، وجود تنوع گونه های گیاهی و جانوری و  کوه گنو وکوه نیان در اطراف شهر، جاذبه های گردشگری مناطق اطراف شهر از قلعه قاضی تا تخت واز فین تا سیاهو، جهت توسعه پایدار گردشگری و ایجاد اشتغال و درآمد زایی پایدار نیز لازم خواهد بود. حمایت از بخش خصوصی جهت سرمایه گذاری و توسعه برنامه های تبلیغاتی جهت شناسایی جاذبه ها و چشم اندازهای مناطق ساحلی به گردشگران وهمچنین بهره گیری از مشارکت مردمی در جهت اجرای طرح های گردشگری ساحلی، طراحی سایت های گردشگری به زبان های مختلف که شامل بروشو رها، کلیپ ها و نقشه های شهر بندرعباس به زبان های مختلف و قرار دادن اطلاعات دقیق که شامل جغرافیای منطقه، آب وهوا، جاهای دیدنی و چشم اندازهای شهری، مناطق طبیعی، تاریخی و باستانی،  رستوران ها، مسافرخانه ها، بیمارستان ها و غیره و تقویت ساختار مدیریت گردشگری ساحلی، که این راهکارها در جهت ارتقاء سطح کیفی گردشگری در شهر بندرعباس  پیشنهاد می شود تابتوان امکانات اولیه را رصد واستفاده نمود.


 


🔸اما برای پرداختن نقش مدیریت شهری در مدیریت گردشگری ساحلی در شهر بندرعباس در گام اول شهرداری با مشارکت بخش خصوصی باید شروع به ساخت اماکن مناسب برای پرداختن به ورزشهای ساحلی و دریایی چه در سطح همگانی و چه به جهت برگزاری مسابقات ملی و بین المللی در جهت تبدیل شهربندر عباس به عنوان قطب بازیهای آبی ساحلی در رقابت با شهرهای استان بخصوص قشم وکیش وهمچنین شهرهای دیگر نقاط کشور چه جنوب وچه شمال پیش برویم. با وجودی که به همت مجموعه شهرداری بندرعباس این امکانات در دسترس هست اما باید آنها را با استانداردهای روز دنیا مجهز کرد.گام دوم نیز درکنار همکاری شهرداری وبخش خصوصی حاصل خواهد شد بدین شکل که در گردشگری ساحلی با ایجاد شرکتها و موسسات گردشگری در بندرعباس و استقرار دفاتر آنها در شهرهای توریستی کشور بخصوص در کلانشهرها مثل تهران، مشهد، تبریز، شیراز و بعضاً در خارج از کشور و داشتن فعالیتهای هدفمند در جهت بازاریابی صنعت گردشگری ساحلی و دریایی و توسعه تبلیغات در این خصوص باشد.


بدون تردید رشد گردشگری ساحلی در گرو تعامل خوب ومناسب مدیریت شهری، مسوولان وبخش خصوصی می باشد که در قالب کارگروه‌های مشترک وطی  یک برنامه ریزی بلند مدت اقدامات وامکانات را گسترش دهند.تا در آینده‌ی نه چندان دور بندرعباس به عنوان قطب گردشگری ساحلی کشور شناخته شود.

  • گروه خبری : یادداشت ها,کمیسیون معماری و شهرسازی
  • کد خبر : 7929
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید